MOKASIMULAATTORI


Tervetuloa Mokasimulaattoriin! 

Olet astumassa tilaan, jossa epävarmuuksista, epäonnistumisen raskaudesta, epämukavuuksista, täydellisyydenhakuisuudesta, häpeästä, pelosta, sekä tragikomedian elementeistä huolimatta - ja juuri näistä syistä, moka on taideteos. Rentoudu, heittäydy ja hulluttele tai ota tyynesti etäisyyttä, ole väliinpitämätön, tarkkaile, tunnustele, kyseenalaista ja kapinoi. Moka kertoo aina jotain ympäristöstä jossa se todetaan, luo siitä haluamasi.


Mokasimulaattori on tilallinen tanssiteos, joka piirtävää aisteille kokemusta epäonnistumisen äärellä, kehoista kohti kehoja. Interaktiivisen installaation teoksiin voi tutustua omaan tahtiin ja niin halutessaan, arjesta irrotetussa ympäristössä, antautua mokan inhimillisyydelle myös kävijän positiossa. Kokonaisuus koostuu kolmen esiintyjän tuottamista viidestä tutkivasta liiketehtävästä, videosta, äänimaisemasta ja tilassa toteutuvasta sensoriaalisesta kokemuksesta. Koko teoksen ajan vierailijat ovat tervetulleita liikkumaan tilassa ja osallistumaan esiintyjien ehdottamiin tilanteisiin. 

Mokasimulaattori on tanssitaiteilija - kulttuurituottaja Inka Pohjosen fasilitoima ja kuratoima kokonaisuus, joka esittelee syksyllä 2020 toteutuneen Liikelaiturin House -taiteilija jakson aikana kuljettua tutkimusmatkaa kahden eri työryhmän parissa. Työryhmät koostuivat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoista ja yleisötyöhön profiloituneesta Mokaklubista. Yhteistyötä toteutettiin Mielen ry:n Mielen Avoin Opisto - Recovery College:n kanssa Mokaklubin osalta. Työskentelyä ovat tukeneet Pirkanmaan Tanssin Keskus ry, Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto. 

Teoksen taustaa: 

Inka Pohjonen koki tarvetta tanssin ammatillisesta koulutuksesta vapaalle kentälle siirryttyään käsitellä epäonnistumisen kokemuksia kestämättömän täydellisyydenhakuisessa tanssin maailmassa. Pohjonen halusi ottaa aikaa tutkiakseen kehollisesti omia mokiaan hahmottaakseen epäonnistumista konseptina ja tapahtumana, jonka kaikki omasta elämästämme tunnistamme, mutta emme sitä vältellessämme tule tutkineeksi. Moka on henkilökohtaisesti, ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti tärkeä aihe, sillä pahimmillaan se lamaannuttaa kokijansa, toimien tietukoksena unelmien ja mahdollisuuksien tiellä. Mokasimulaattori on oodi inhimillisyydelle ja mokan tarjoamille mahdollisuuksille tarkastella maailmaa yllättävistä perspektiiveistä. Moka on arvokas sellaisenaan, ei vain mahdollistaessaan oppimista tai muita mitattavia tuloksia. Teosprosessi korostaa keskeneräisyyttä: improvisaatiopohjaisten liiketehtävien jatkuvan tutkimisen kautta aito epäonnistuminen luonnollisine reaktioineen mahdollistuu myös esiintymistilanteissa.


Konsepti, koreografia & esiintyminen:

Inka Pohjonen, Verna Leppänen & Martta Sivonen

Esitykset:

28.-29.11.2020, Liikelaituri - Pirkanmaan Tanssin Keskus

Valokuvaus & videokuvaus:

Eeva Valtokari

www.eevavaltokari.com


Lisätietoja teoksesta tutustumalla galleriaesitteeseen:


Valokuvaaja Eeva Valtokari vieraili Mokasimulaattori pop up -gallerian kulisseissa ja taltioi kenraaliharjoituksen galleriatilassa. Musiikki: Beethoven: Piano Sonata No. 29 in B-Flat Major, Op. 106 "Hammerklavier" - 1. Allegro, esittäjänä Mitsuko Uchida.